top of page
  • Lucie Plicová

Svatá Lucie, ostrovní ministát v Karibském moři

Aktualizováno: 14. 11. 2020

Ukázalo se, že mám v Karibském moři v souostroví Malé Antily "svůj" ostrov a tak jsme se vydali, jej prozkoumat. Svatá Lucie je ostrovní stát v Karibském moři v souostroví Malé Antily (patří mezi Návětrné ostrovy) mezi Martinikem a Sv. Vincencem. Ostrov St.Lucia má tvar slzy o délce 44 km a šířce 23 km, je vulkanického původu a podnebí je hodně vlhké a horké. Celý ostrov je pokrytý úrodnou sopečnou půdou. Vnitrozemí je hornaté, s nejvyšším vrcholkem Mt Gimie (950m) na jihozápadě, z hor padají hluboká údolí, v nichž rostou banánovníky a kokosové palmy.

Copyright © 2019 Lucie Plicová, Svatá Lucie

Úředním jazykem je angličtina a patois (kreolská francouština malých Antil - laicky řečeno kreolština, tedy původní jazyk Karibů, zmrzačená francouštinou). Dominantou ostrova jsou dva od moře prudce se zvedající vrcholy - Petit Piton (Malý Piton, cca 750 m) a Gros Piton (Velký Piton, 797 m).

Copyright © 2019 Lucie Plicová, Svatá Lucie

Oba vrcholy vznikly sopečnou činností, po výbuchu sopky, asi před 40 000 lety, se její kráter propadl a dal tak vyrůst oběma vrcholům. Zejména ze vzduchu a z moře působí božsky! Vrcholy se zdají být z mnoha vyhlídkových míst blízko u sebe, ale jejich vzdálenost je fakticky 5 kilometrů.

Copyright © 2019 Lucie Plicová, Svatá Lucie

Kromě estetického půvabu, nabízejí vrcholky Pitons "vrcholné" dobrodružství. Výstup na Malý Piton je adrenalinovou záležitostí díky téměř vertikálnímu skalnímu výstupu, schůdnější je Velký Piton, kde pečuje o dostupnost trasy společnost Gros Piton Tour Guides Association. Mezi nimi se nacházejí horké bublající sírové prameny Sulphur Springs.

Copyright © 2019 Lucie Plicová, Svatá Lucie

Wikipedie uvádí : "drive in volcano". Natěšení, že vjedeme půjčeným SUV 4x4 rovnou do "chřtánu" vulkánu, v nás probouzí adrenalin... Houby! Strážci parku nás s autem dál nepouštějí. Dojem na nás dělají rozhodně "Hot Springs waterfall.

Copyright © 2019 Lucie Plicová, Svatá Lucie

Jízda po pláži se jménem Honeymoon graduje plaváním v moři. Sundaváme sedlo, skáčeme na koně, což je bez třmenů docela obtížné, a vrháme se vstříc vlnám. Držím se zuby nehty hřívy a s každou další vlnou, kdy kůň frká z nozder vodu, se divím, že jsem stále ještě na jeho hřbetě.

Od výstupu na nejvyšší horu Mount Gimie 960 m, nás odrazují naprosto všichni "gajdové", pro výskyt třetího nejedovatějšího hada na světě. Na druhou stranu dodávají, že vakcínu lze podat do 40 minut po ušknutí. Z Indonésie jsme otrkaní pro řízení auta vlevo (Lucie spadá pod VB), jen prostě sílou zvyku se Zuzkou "blikáme" stěrači! Točí se tu místní Piton, světlý osvěžující ležák, který má s vulkánem společné skutečně jen to jméno.

Copyright © 2019 Lucie Plicová, Svatá Lucie

Chcete-li, aby se váš potomek stal nositelem Nobelovy ceny, je tento ostrov ideálním místem k jeho početí. A proč? Ze Svaté Lucie totiž pocházejí dva laureáti Nobelovy ceny a Svatá Lucie má tak nejlepší světový poměr laureátů na počet obyvatel!

194 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page